Dins els tallers de la Festa del Mercat 2014, fa unes setmanes que van començar els que s’han organitzat per preparar la sarsuela “Cançó d’amor i de guerra”, espectacle inspirat en els de primers de segle XX, i que ja se n’han fet quatre en les edicions anteriors de la Festa, activitat que any rera any ha tingut molt d’èxit.
Una de les activitats que més expectació ha aixecat entre la població és el nou format que enguany s’enceta per a la Sarsuela, en la qual s’incorporen ara el cant i la música en directe. Aquesta aposta inclou la implicació de més de 50 persones d’Amposta i fins i tot d’altres poblacions de l’Ebre, i que participen en la interpretació, bé formant part del cor de cantaires, del cos de ball o dels personatges principals de l’obra. Els assajos i tallers es fan tots els divendres vespre i nit a l’Escola de Dansa Jacqueline Biosca.
“Cançó d’amor i de guerra” és una sarsuela creada l’any 1926, a partir del llibret de Lluís Capdevila i Víctor Mora i amb música del compositor Rafael Martínez Valls, qui va crear una partitura molt lírica en la que barreja el folklore català, el lirisme verista i algunes atmosferes i harmonies wagnerianes. Està ambientada en una farga catalana a l’època dels convulsos anys de la Revolució Francesa, a finals del segle XVIII. Amb una història d’amor com a excusa, ens endinsa en un món que està canviant i que té en el clam a la llibertat el seu fil conductor.
L’adaptació que se’n fa ara amb motiu de la Festa del Mercat compta amb el treball de:
Direcció musical i de cant: Tomàs Simón. Músic de la banda de música de La Unió Filharmònica d’Amposta, professor de piano a l’escola de música de l’Agrupació Musical Rapitenca. Compositor de nombroses peces de banda i orquestra, i director musical i de corals de les terres de l’Ebre.
Direcció teatral i coreogràfica: Jacqueline Biosca. Directora i professora de l’Escola de Dansa Jacqueline Biosca, amb 25 anys d’experiència a Amposta i les Terres de l’Ebre. Directora del cos de ball de les sarsueles realitzades en el marc de la Festa del Mercat d’Amposta en totes les seves edicions, des de fa 4 anys.
Direcció escenogràfica: Maria Pons. Escenògrafa. Ha realitzat l’escenografia de totes les sarsueles que s’han fet amb motiu de la Festa del Mercat, i ve participant com a escenògrafa i formadora des de fa uns anys en nombrosos projectes culturals d’Amposta (espectacles, tallers, cursos, concerts, pel·lícules, etc.), tant a les Terres de l’Ebre com en d’altres llocs.
Solistes: Mari Pau Merina (soprano) i Carles Casòliva (tenor).