Tallers per a la Festa

Taller d’indumentària

IMG_3955.JPG

Unes 15 persones participen en el Taller d’indumentària tradicional de la Festa del Mercat a la Plaça, que van començar el passat mes de febrer i que es reuneixen els dimarts i dimecres, de 16 a 18 h a una de les aules dels baixos de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó.

El taller consta de sessions pràctiques per confeccionar diversos vestits i peces de roba de primers de segle XX, per a alguns personatges i espectacles previstos per a la Festa d’enguany.

Des que va néixer la Festa del Mercat, el taller d’indumentària s’ha fet tots els anys, en diferents formats, però que ha permès dissenyar i confeccionar nombroses peces d’ indumentària femenina, masculina i infantil, relacionades amb el món del treball (de camp, botiguers, agutzils, etc.) i també roba de mudar i altres peces pròpies de l’època.

Els dos darrers anys també es van treballar altres àmbits de la indumentària, com ara els complements de vestir, fent peces com ara mantons, toques, calces de pagès, colls i punys de gipons, puntes per a mocadors i altres peces i complements dels vestits de la Festa, realitzats amb tècniques com la calça, el ganxet, les puntes (“bolillo”), serrells de mantó, etc.

Taller de gastronomia

Després d’altres tallers relacionats amb la gastronomia i cuina tradicional d’Amposta i les terres de l’Ebre, realitzats en edicions anteriors de la Festa del Mercat, enguany es fa un taller en què es fusionaran la cuina tradicional amb la nova cuina, de la mà del xef Xavier Montañés, cuiner ampostí que s’ha format a l’escola de cuina de Santi Santamaria i que ha estat treballant en diversos restaurants de França, Grècia, Illes Balears i altres llocs.

Amb ell es crearan innovadors plats sobre la base de la tradició i productes de la cuina tradicional ampostina i ebrenca. Ho farà amb l'ajuda de testimonis vius del llegat gastronòmic i cultural transmès de generació en generació, i de Rebeca Cano, dietista, que ens parlarà de les propietats dels ingredients utilitzats, tots basats en productes de proximitat.

Els tallers tindran lloc els dissabtes 7 i 14 de maig a l'espai Ebre KM0 de l'oficina de Turisme d'Amposta, a les 19,30h. Els tallers són gratuïts però a canvi d'un petit donatiu de 3€ a benefici de l'Associació d'Esclerosi Múltiple de les Terres de l'Ebre (EMATE) , es farà entrega de les receptes de cuina.

Tallers de la sarsuela

Amb motiu de la sarsuela “Els nebots del capità”, adaptació de la sarsuela “Los sobrinos del Capitán Grant”, basada en la novela de Juli Verne "Los hijos del capitán Grant", que es va estrenar al Teatre Príncipe Alfonso de Madrid, el 25 de agosto de 1877, es venen realitzant des del passat mes de desembre de 2015, diversos tallers per treballar el guió, els balls, els cants i la música de la sarsuela.

Així, tots els divendres al vespre i nit, a l’Escola de Dansa Jacqueline Biosca es fa el taller de balls de la sarsuela; al Casal Municipal, es fan els tallers de teatre i del cor de la sarsuela; i a la seu de La Unió Filharmònica d’Amposta es fa el taller de música, amb músics de vent i percussió que actuaran també en directe quan es facin les representacions a la Festa del Mercat.

Taller de cal·ligrafia modernista

Taller de cal·ligrafia de principis de segle XX, impartit pels mestres Keith i Amanda Adams, que ensenyaran a escriure Lettering modernista, Specerian i altres escriptures pròpies de l’època, després de l’èxit de tres anteriors edicions d’aquests tallers de cal·ligrafia. El projecte final del Taller serà una acció cal·ligràfica en la realització de rètols senyalètics d’espais, teatres i auditoris on es fan els espectacles de la Festa del Mercat.

El taller es realitzarà els dies 29 i 30 d’abril, i 1 i 2 de maig de 2016, a Esardi, Escola d’Art i Disseny d’Amposta, implicada activament en el taller, tant des del professorat com l’alumnat que s’inscriu i en fa l’acció final pràctica que repercuteix directament en la Festa.

Tallers d’ambientació, engalanament i aparadors de la Festa

Un altre taller és el que s’ha fet dirigit a comerços i establiments de la ciutat, per tal d’ensenyar-los tècniques i idees per realitzar els aparadors que muntaran amb motiu de la Festa, i especialment enguany en què es dedica a la navegació fluvial per l’Ebre.

Ha estat impartit per Gemma Rebull, i s’ha realitzat en dos sessions a principis d’aquest mes d’abril, a partir de les quals els assistents han aconseguit els continguts per desenvolupar-los després als seus establiments comercials.

Així mateix s’han fet dos classes més per al públic en general, sobre engalanament de portals i carrers, a partir de robes i tècniques inspirades en l’època de primers de segle XX.

Taller de balls de principis de segle XX

Taller de balls impartit per Rita Moya i Agustí Ferré, de l’Escola Quick Dance d’Amposta. Classes pràctiques de balls de fa cent anys: pas-dobles, tangos, valsos, massurques, etc. Aquests balls s’han recuperat sobretot a partir de les recerques musicològiques realitzades en anys anteriors. Es realitza tots els divendres a l’Escola Quick Dance, de 21 a 22 h.

La mostra d’aquests balls es fa en el marc de l’activitat “El ball de Festa Major” a la Plaça de l’Aube, el dissabte dia 14 de maig, acompanyats de la música en directe interpretada per la banda de música de La Unió Filharmònica d’Amposta.

Cercar

Segueix la Festa!