La festa es consolida: la commemoració de centenaris emblemàtics (2013-2015)

FMP 2013

És l’any del centenari de la inauguració de les Escoles Nacionals (1913). Per aquest motiu, el pregó va anar a càrrec de Ramon Gallart, interpretant la figura del pedagog Miquel Granell. (Buscar la info i la notícia de la inauguració).

2013 balls placa aube festa del mercat a la placa amposta

Amb motiu d'aquest esdeveniment, les visites guiades que es realitzen amb els guies del Museu, es dediquen a aquest tema: "Cent anys de les Escoles Nacionals. Ruta urbana sobre els centres d'ensenyament d'Amposta", i que acullen molts visitants.

La Festa convidada va ser de la comarca del Montsià: el Ball de Mantons d'Ulldecona, amb l'actuació del grup de grallers, de parelles de ball i dels gegants Lluc i Pietat d'aquesta població, que van actuar després de l’acte inaugural de la Festa, en dissabte al matí, esdevenint un acte molt vistós i deliciós, sobretot pels colors i formes dels mantons que porten les balladores.

II Concurs d'aparadors de la Festa, amb la participació de 27 establiments de la cuitat. Els dos anys en què s'han fet els tallers d'aparadorisme relacionats amb la Festa, s'ha traduït en una important participació i implicació d'aparadors i espais ambientats a l'entorn de la Festa.

Per 2n any consecutiu, es va fer el Taller de fotografia, que va tenir nous alumnes interessats en aprendre tècniques de fotografia específiques per a actes de festes com la del Mercat.

2013 centenari escoles festa del mercat a la placa amposta

L'any 2013, i per tal d'emfatitzar un dels àmbits de cultura popular i tradicional més importants de la Festa, acull la mostra EXPOJOTA, al vestíbul de l'Ajuntament, promoguda per la Casa de la Jota i el Centre d'Interpretació de la Jota a les terres de l'Ebre. En aquesta mostra, a més le l'origen i trets característics de la jota de l'Ebre a partir de textos, fotografies i audiovisuals, es mostra el "racó dels cantadors", en homenatge als cantadors de jota improvisada d'Amposta.

I la resta, continuen els espectacles en locals socials (com les Varietés i L'Ampolino, produïts per D'H Company; la sarsuela "La Verbena de la Paloma", amb l'escola de dansa Jacqueline Biosca; sessions de cinema mut de primers de segle XX -amb el llargmetratge "A Sailor-made man" de Harold Lloyd; l'espectacle de música, ball i teatre a La Lira Ampostina), omplint-se de públic de totes les edats i cada cop més amb l’assistència de públic visitant, sobretot de les poblacions de les terres de l’Ebre.

I els espectacles de carrer, els quals creixen també en participació, com la cursa enigmàtica de Les Marfantes; les tertúlies a la barberia Garriga; les Caramelles; el ball de Festa Major a la plaça de l'Aube; les jotes cantades i el concurs de cantadors a la placeta del cara-sol; el concert-serenata; els jocs tradicionals, les passejades en carro i cavall, i tants més!

FMP 2014

La Festa del Mercat a la Plaça del 2014 arriba plenament consolidada a la seva sisena edició, però també plena de novetats, de manera que la mateixa festa es renova dins la premissa de recrear l’Amposta de principis de segle.

Han esdevingut les festes de la primavera, on ciutadans d’Amposta, entitats i els vinguts de fora, des dels artesans que omplen els carrers del nucli antic fins els actors dels espectacles en locals de la ciutat, han aconseguit crear un pols vital festiu on s’han unit treball, il·lusió i complicitat, per recrear en múltiples activitats l’Amposta de principis del segle XX.

2014 teatralitzacions1 festa del mercat a la placa amposta

L’any 2014, la pregonera de la Festa va recrear la figura de la Infanta Isabel de Borbó, “La Chata”, que va viatjar a les terres de l’Ebre concretament a mitjans del mes de juliol de 1912, en una estada en què va visitar diversos equipaments i obres públiques, com l’Observatori de l’Ebre, encluses i preses dels canals de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre i les Escoles Públiques d’Amposta. El personatge va estar interpretat per l’ampostina Montserrat Rosa Cardús, persona vinculada al món de l’educació.

En els espectacles en locals socials de la ciutat, destaquen la representació de la sarsuela, que aquest any pren una major rellevància, ja que aprofitant la gran tradició musical d’Amposta, i per primera vegada a la Festa del Mercat, la música i les veus dels cantants seran en directe. A més, es representa una de les poques peces de sarsuela en català que existeixen: “Cançó d’Amor i de Guerra”, obra que es va estrenar el 16 d'abril de 1926 al Teatre Nou de Barcelona i es va convertir en el primer gran èxit del compositor valencià Rafael Martínez i Valls, amb textos de Lluís Capdevila i Víctor Mora.

L’any 2014 es fa la segona producció de la trilogia de cinema mut dedicat a Amposta i el nostre territori, amb la pel·lícula de cinema mut “La Consulta del Doctor Forcadell”, segona part de “L’Herència de l’Avi Gisbert”, produïda en col·laboració de les productores ampostines DD Films i Filmsnòmades.

2014 jotes carasol festa del mercat a la placa amposta

També els espectacles de Varietés al Casino Recreatiu i el Cabaret de la Fila, l’Ampolino, són completament renovats. Pel que fa als espectacles de carrer, continuen les recreacions dels balls populars, les cantades de jota, i com a novetat, l’arribada a Amposta del Circ Mozzarela, interpretat per alumnes de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta i músics de la banda de La Unió Filharmònica d’Amposta.

Es fa ja el III Concurs d’aparadors en motiu de la festa del mercat a la plaça, en el qual hi concursen més de 30 aparadors de comerços de la ciutat.

La Festa convidada és enguany de la comarca del Baix Ebre: la Festa de la Sega de Deltebre. El dissabte, en el marc de la inauguració de la festa, i a la Plaça d’Aube, es va realitzar un espectacle amb l’actuació de cant i balls de jota a càrrec de la Rondalla dels 3 cantadors i de la Colla sardanista i de jotes de Deltebre, i representació del sainet “Lo tardà, ni palla ni gra”, a càrrec de la companyia Delta Teatre.

Entre les exposicions temporals del 2014, va ser tot un esdeveniment la mostra “100 anys d’escola pública a Amposta”, a través de la qual es va recórrer la història de les emblemàtiques Escoles Nacionals i altres centres al llarg de 100 anys a Amposta.

En l’àmbit dels espectacles de carrer, continua per 2n any consecutiu el cicle de balls “Anem a ballar a la Plaça de l’Aube”, organitzat pel C.B.E. Quick Dance i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, que durant els tres dies aglutina demostracions i tallers de balls d’envelat i de festa major, per a tot tipus d’edats.

2014 pregonera festa del mercat a la placa amposta

Els jocs tradicionals es concentren el diumenge 18 al matí al recinte del castell, i com a novetat es fan jocs i tallers relacionats amb altres àmbits de joc i de cultura popular, com la jota, els capgrossos, els jocs de taula, els bous, etc.

I com tots els anys, les teatralitzacions al carrer de la Festa, amb l’espectacle de teatre a la Plaça de l’Ajuntament, que reuneix molts actrius i actors amateures per interpretar escenificacions de la vida quotidiana del Mercat de les primeres dècades del segle XX. Aquest any, com l’anterior, guionades i dirigides per Elvira Tomàs des de l’any anterior, el 2013.

Dins el Mercat del 2014, que ja supera el centenar de parades i artesans, acull per primer cop atraccions infantils d’època, com un Carrusel (tiovivo) fet de fusta i altres atraccions antigues que a banda de l’atractiu visual ofereixen noves activitats per als menuts. I les tavernes i fondes pels carrers i places del nucli antic va creixent amb noves, com la taverna de la Plaça Santa Susanna. I coincidint amb els dies de la Festa, diversos restaurants de la ciutat i del Poble Nou del Delta també s’hi sumen oferint menús i plats inspirats en la cuina tradicional d’Amposta i de les terres de l’Ebre.

Aquest any 2014 van créixer molt les activitats organitzades pels centres sociosanitaris i educatius, amb nombroses activitats a la residència d’avis, el centre de dia de malalties neurodegeneratives, als centres d’ensenyament i a les llars d’infants municipals La Gruneta i La Sequieta, amb recreacions, actuacions, tallers de tot tipus (de cuina, d’ornamentació de la Festa, de confecció, de pintura, i molts més).

I finalment destacar que, durant els mesos anteriors, es va fer molta feina prèvia per als espectacles i per a altres activitats de la Festa del 2014, traduïda en 5 tallers, que van reunir a molts i moltes participants actius:

  • TALLER D’INDUMENTÀRIA I COMPLEMENTS DE LA FESTA
  • TALLER DE BALLS DE PRINCIPIS DE SEGLE XX
  • TALLERS DE LA SARSUELA (BALL, TEATRE I CANT)
  • TALLER “VINE A APRENDRE L’HIMNE OH! AMPOSTA”
  • TALLER DE CAL·LIGRAFIA MODERNISTA
  • TALLER DE JOTA CANTADA I VERS IMPROVISAT

FMP 2015

Set anys de Festa... igual que amb el conreu de la terra, a la Ribera i al secà, els ampostins recullen els fruits de la sembra, del treball i la il·lusió any rere any, per haver fet gran i bonica una Festa anual de tres dies intensos, fruit dels preparatius i treballs de tantes persones i entitats de tot tipus (culturals, esportives, sociosanitàries, educatives...).

Aquesta edició del 2015 va ser realment especial: es complien 100 anys de l’inici de la construcció del Pont Penjant d’Amposta, obra d’enginyeria emblemàtica i destacadíssima en aquells anys de primers de segle XX, i alhora i des de llavors, símbol d’Amposta per excel·lència.

2015 centenari pont festa del mercat a la placa amposta

Evidentment, el Pregó de la Festa va anar a càrrec de José Eugenio Ribera Dutaste, enginyer del Pont Penjant, personatge interpretat per l'actor Àngel Miñana.

L’any 2015, destaquen les nombroses exposicions realitzades dins la Festa. Al vestíbul de l’Ajuntament, es van realitzar dos mostres molt interessants, fetes pel mòdul de Gràfica Publicitària d’Esardi, Escola d’art i disseny d’Amposta, i dirigides per la professora Sefa Villalbí.

“Les avantguardes”: primera experiència d’alliberament gràfic, amb una mostra dels alumnes de 2n de Gràfica Publicitària d’Esardi, de reinterpretació de la tipografia d'avantguarda: l'estil Werkman. Els treballs mostrats es van fer a partir del taller de tipografia de fusta i metall, recreant la professió de primers de segle XX, i amb la col·laboració de la Impremta Ampostina i l'impressor José M. Pons.

“Apropant-nos”: una mostra fusió d'artesania i disseny, a partir del treball pedagògic i pràctic realitzat conjuntament pels alumnes de 2n de Gràfica Publicitària d’Esardi i les artesanes del Museu de la Pauma del Mas de Barberans. Es van les originals peces artesanals fetes en aquest projecte tan enriquidor, així com tot el procés de treball realitzat.

I al Museu de les Terres de l’Ebre, es fan també dos grans exposicions:

  • La de “Cent anys del Club de Fútbol Amposta, amb motiu del centenari d’aquesta emblemàtica entitat esportiva de la ciutat.
  • I l’exposició “Força i pes. Els camàlics de l’arròs d’Amposta, amb motiu de la qual es va realitzar un acte d’homenatge a aquests hòmens tot lliurant-los-hi una edició especial de la «Revista Amposta», que recollia els textos i imatges de l’exposició. Va esdevenir un acte molt emotiu, organitzat per les àrees de Comerç i Cultura de l'Ajuntament i el Museu de les Terres de l'Ebre.

2015 circ mozzarella festa del mercat a la placa amposta

D’entre d’altres activitats noves de la Festa que més van destacar l’any 2015 van ser:

  • El musical “Fum de Caliquenyo”, amb guió de Miquel Simón i música de Tomàs Simón, interpretat pels alumnes dels tallers de teatre, cant i ball del musical. Per primer any, la sarsuela és substituïda per un espectacle de teatre musical de nova creació, tant en guió com en música. Va ser dirigit per Jacqueline Biosca i Tomàs Simón.
  • També van ser mostres de mesos de treball i dedicació a les activitats del 4t Concurs d’Aparadors, amb la participació de molts establiments de la ciutat; el Taller d’indumentària; el grup de teatre amateur de les Teatralitzacions de la Festa; el grup del Ball de Festa Major a la Plaça de l’Aube; el circ Mozzarella; etc.

I com en anys anteriors, un mercat de parades d’artesans i oficis cada cop més gran i amb més varietat de productes, que omplen d’ambient i públic els carrers del nucli antic d’Amposta.

La Festa del 2015 va ser realment especial pel centenari del Pont Penjant, que es va fer palès en els espectacles dels 5 anys de l’”Ampolino”, de “Fum de Caliquenyo”, i finalment en l’espectacle de cloenda de la VII Festa, “El batec del Pont”, realitzat el diumenge la nit: un espectacle pluridisciplinar al carrer del Pont, dirigit per l’EtcA i organitzat directament per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, en què es van reunir dansa, música, circ, teatre, mapping al Pont i pirotècnia, i seguit per moltíssim públic expectant que omplia el carrer del Pont.

Cercar

Segueix la Festa!