La pregonera de la Festa del Mercat serà la infanta Isabel de Borbó, "La Chata" interpretada per una ampostina (2014)

 

LaChata-pregonera-festa-del-mercat-a-la-placa-2014-figura-historica

 

A les acaballes del Centenari de les Escoles Públiques de la nostra ciutat, que es va iniciar l’any 2013, la pregonera de la Festa del Mercat a la Plaça d’enguany fa representació de la més alta autoritat pública que visità aquest equipament educatiu tan avançat per l’època: la infanta Isabel de Borbó i Borbó, popularment coneguda com “La Chata”.

Nascuda l'any 1851, Maria Isabel va ser la filla primogènita de la reina Isabel II d’Espanya i del príncep consort Francesc d’Assís de Borbó i de Borbó-Dues Sicílies, i per tant, princesa d’Astúries, primer, i germana gran del que seria el futur rei Alfons XII, després. Després de morir el seu germà, va néixer el que seria futur rei Alfons XIII, qui donà el títol de ciutat a Amposta. Com a curiositat històrica, s’ha de recordar que la infanta Isabel era néta, per línia paterna, de l’infant Francesc de Paula Antoni de Borbó i Borbó-Parma, qui fou el darrer en ostentar el títol de Castellà d’Amposta, la més alta dignitat de l’orde a la corona catalanoaragonesa.

“La Chata” va viatjar a les terres de l’Ebre concretament a mitjans del mes de juliol de 1912, una estada en què va visitar diversos equipaments i obres públiques, com l’Observatori de l’Ebre, encluses i preses dels canals de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre i les Escoles Públiques d’Amposta.

La premsa del territori i també altres edicions estatals se’n fan ressò d’aquest viatge:Desembarcó en Amposta a las cinco y cuarto, entre las aclamaciones del público, y en carruajefué a visitar el magníficoedificio de las Escuelas Públicas... dondefué obsequiada con un champagne de honor. El Alcalde D. Juan Palau levantó la copa en nombre de Amposta y en honor de S.A. Luegoembarcó en la barcaza, en la que estabandispuestosvariossillones y pasó a la orillaizquierda (...) hizo la Infanta una ràpida visita al Partidor para ver el Canal de la Izquierda (...) en suautomóvil partió luegohacia Tarragona vitoreándola el pueblo”. “El Restaurador” (Tortosa), 12 de juliol de 1912

La infanta Isabel va ser durantmoltsanys la membremés popular de la famíliareial de la Restauració. Molt aficionada als toros i a les festespopulars, com la Fira de SantIsidre de Madrid, des de moltjoveneta va practicar l’equitació i la caça, activitats que no deixariafinselsúltimsanys de la seva vida. L'arribada de la Segona República l’any 1931 la sorprenguéjamalalta, i s’establí a París, on va morir en un convent de monges que l’acollirenelsúltimsdies de la seva vida. 

El personatge de la pregonera està interpretat per Montserrat Rosa Cardús, ampostina i ben coneguda per tots per la seva vinculació precisament al món de l’ensenyament.