Amposta tanca la cinquena festa del mercat amb un balanç de consolidació (2013)

himne-ampostaLa ciutat d'Amposta tancava el diumenge dia 19 de maig la cinquena edició de la Festa del Mercat a la Plaça, una edició que ha suposat en tots els aspectes la consolidació d'aquesta festa que durant un cap de setmana transporta la el municipi als inicis del segle XX, quan se li atorga el títol de ciutat, es planeja la construcció del pont i es viu una autèntica revolució pel que fa al creixement econòmic, social i cultural de la capital del Montsià.

En aquesta cinquena edició, els organitzadors i participants han mostrat com l'experiència els permet conservar i a l'hora potenciar encara més un cap de setmana d'activitats en què la festa es converteixen un revulsiu per a la dinamització de l'economia local. L'augment considerable del nombre de visitants a la ciutat ha comportat que restaurants, tabernes i comerços locals hagin incrementat el volum de negoci durant aquests dies.


sarsuela-la-revoltosaSón molts els elements que conflueixen en l'èxit d'aquesta festa de recreació històrica, principalment la implicació dels ampostins, que participen activament en les activitats i que recuperen durant aquests dos dies la indumentària que vestien els seus avis. La implicació dels ampostins es trasllueix ja molts mesos abans de que comencin les festes de primavera, ja que entre gener i febrer comencen a oferir-se tallers que treballen algun aspecte del que serà després l'edició de la Festa del Mercat. En aquest sentit, els tallers d'indumentària, de balls, de sarsuela o fins i tot per ambientar els aparadors dels comerços registren d'any en any una participació més alta.
Fets els treballs previs, és hora participar. Si sempre es diu a Amposta que la Festa del Mercat és la manera com es posen en valor i es recorden les pròpies arrels, no podem deixar de banda que les arrels sustenten allò que sobresurt de l'arbre. I per això recordant les arrels redescobrim el que ja som, el que ja fem.

musica-cara-solQuè no pot faltar mai en una celebració que es faci a la ciutat d'Amposta? No hi faltarà la música. I la música en un bon ventall de formes expressives. La música ballada en parella, a ritme de jazz, cantada per una cupletista de varietés, la música de base de la rondalla que desperta el cant de la jota improvisada i ballada pels carrers. La tradició musical d'Amposta i el gust dels seus habitants per tocar-la, sentir-la, cantar-la o ballar-la conforma un dels pilars sobre els que se sustenta l'èxit de la Festa del Mercat a la Plaça. No en va la major part dels espectacles, ja siguin al carrer o de pagament són musicals i, a més, han registrat en aquesta edició autèntics rècords de públic assistent. La sarsuela La Revoltosa, en la que els intèrprets, actors i ballarins són veïns de la ciutat és un gran atractiu de la Festa, les dues funcions s'omplen de gom a gom per assistir a un espectacle complet que cada any se supera. Les varietés retornen al Casino d'Amposta el seu esplendor de dècades passades, i en aquest cap de setmana, com mai en tot l'any, el públic s'apinya a la porta per entrar-hi a fer el vermut. La tríada d'espectacles es completa amb l'Ampolino, un cabaret instal•lat a la Fila on es ven mel i mistel•la i es canta i balla música en directe.
No s'acaba aquí el ritme, en la seva primera actuació, les varietés folklòriques de la Lira de divendres a la nit van fer bellugar els peus i passar-ho realment bé a tots els que no estaven corrent pel casc antic participant en la cursa enigmàtica. Un altre fet diferencial d'aquesta Festa: un joc de pistes nocturn, amb centenars de figurants i participants que provoca que a altres hores de la matinada els carrers estiguin plens de colles que juguen.
passejades-carroI com que l'ampostí és voltador de mena, tot el cap de setmana, malgrat que en alguns moments s'ha deixat veure la pluja i una mica de vent, les tabernes, les parades i el recorregut del mercat han estat a totes hores ben animats i plens de gent.
A falta de xifres absolutes, sí que es pot avançar que restaurants, bars i negocis locals han registrat magnífiques dades pel que fa al volum de negoci, i l'augment de les visites a l'Oficina de Turisme revela que la consolidació de la Festa del Mercat a la Plaça implica també la consecució d'un dels seus objectius: esdevenir una cita de referència per als visitants del territori i de la resta del país. El benefici de la Festa no és només, per tant, un cap de setmana en què els ampostins ho passen bé, sinó també un estímul per l'economia local i un recurs d'atracció de turisme.

 

La Festa del Mercat 2013 en xifres

 

10.000 persones van visitar les parades i el recorregut
2.600 espectadors als espectacles en locals socials
1.000 persones col•laboren activament en algun acte
600 participants a la cursa enigmàtica
200 menús servits durant les Jornades Gastronòmiques
97 parades omplien el circuit del casc antic
53 actes en 2 dies conformen el programa de la festa
24 activitats paral•leles es desenvolupen durant els dos dies
11 tavernes van servir centenars d’aperitius i menús

Cercar

Segueix la Festa!