Sarsuela "La Revoltosa" (2013)

taller-de-sarsuela

Per quart any consecutiu, la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, acollirà un nou espectacle de sarsuela, en aquest cas, “La Revoltosa”. Després de les adaptacions de les sarsueles “La Gran Via”, “Agua, azucarillos y aguardiente” i “La verbena de la Paloma”, enguany s’està preparant la sarsuela “La Revoltosa”, amb llibret de José López Silva i Carlos Fernández Shaw amb música composta pel mestre Ruperto Chapi. Va ser representada per primera vegada el 25 de novembre del 1897 al Teatre Apolo de Madrid. Considerada com una de les obres més célebres del “género chico”, és una de les peces fonamentals on s’aprecia la mestria del llibret i de la música.

L’obra és una adaptació de la sarsuela “la Revoltosa” i es desenvolupa en un pati  de veïns. Felipe, un veí del pati, presumeix de ser l’únic que resisteix els encants de Mari Pepa, malgrat que està totalment enamorat  de ella. Igualment Mari Pepa sent cels quan veu a Felipe amb dos dones que l’acompanyen i encara que els dos estan enamorats mútuament simulen un despreci que no s’entén. Fins que un dia, tots els veïns marxen de verbena, i es queden sols Mari Pepa i Felipe

La sarsuela, d’un sol acte, reuneix actuacions de ball i teatre, adaptades i dirigides per Jacqueline Biosca. L’escola de dansa Jacqueline Biosca, d’Amposta, és on es fan cada divendres els assajos de l’obra, amb els 14 actors i actrius que actuaran en les escenes de teatre, i amb les 18 dones que assagen els diferents balls de la sarsuela, com el del preludi, les guajires i el ball final de la peça. Hi ha altres escenes ballades en la sarsuela en les que actuen també alumnes de l’escola de dansa Jacqueline Biosca.

L’escenografia està realitzada per Maria Pons, estudi taller d’espais L’efímera, i els equips tècnics de llum i so a càrrec de Musics & Classics.