- 2009Festa del mercat a la plaça
La primera Festa del Mercat va tenir lloc els dies 23 i 24 de maig de 2009, amb dos línies d’activitats:
- Mercat de parades de queviures i artesans de les terres de l’Ebre i d’altres llocs, pel carrer Major i la plaça de l’Ajuntament, per recrear les parades ambulants del mercat a primers de segle XX.
- Activitats festives paral·leles al Mercat: cercaviles i concerts de música, corals, danses i jotes, tallers, visites guiades i espectacles de teatre, que es van fer pels carrers i places del nucli antic, inspirades en l’Amposta de 1908. Un programa ben atapeït per a tots els públics, realitzat gràcies a la participació activa d’entitats socioculturals de la ciutat. Tot plegat ens va portar a realitzar una festa novedosa, diferent i sobretot molt participativa, ja que va significar una important mobilització i participació activa d’entitats i ciutadans d’Amposta. - Festa del mercat a la plaça2010
En aquest 2n any, ja es va crear la web de la Festa del Mercat: www.festadelmercat.org, on s’hi va introduir tota la informació referent als dos dies d’actes culturals, arxius multimèdia (fotografies, filmacions, pdfs, etc.), i on també els ciutadans podien fer aportacions.
La participació de particulars, famílies i entitats que van començar a cedir béns mobles per millorar l’ambientació de la Festa va ser molt important en els primers anys de la Festa: mitjans de transport tradicionals (carros, tartanes, etc.); mobiliari i objectes i estris ben diversos, relacionats amb la vida quotidiana, oficis de la població, les parades del mercat...; indumentària; etc.
El mercat de parades es va fer durant el dissabte 22 i el diumenge 23 de maig, obertes al públic des de les 10 del matí fins a les 21 h. Molts d’ells d’Amposta i d’altres poblacions de les Terres de l’Ebre, encara que també van participar artesans d’altres contrades de Catalunya, alguns dels quals fan tallers i demostració dels oficis, creant amb les seves eines els productes artesanals a la mateixa parada: artesanes de la pauma; espardenyeres; terrissaire; sabater; vidrier; fuster; forjador; llauner; baster; picapedrer; luthier; joier-orfebre; vitraller; constructor de joguets de fusta; forners i pastissers; carnissers i xarcuters; robes i complements de vestit tradicional; productes alimentaris; plantes aromàtiques i remeieres; mobiliari; sabons; bastons; graneres; puntaires... tot un ventall ben ampli d’oficis, artesans i productes tradicionals, que va ascendir fins a 55 parades repartides entre la plaça de l’Ajuntament, el carrer Major i altres carrers del nucli antic.
- 2011Festa del mercat a la plaça
Per al 3r any de la Festa, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament continua treballant en impulsar noves activitats i consolidar les que ja es venien fent en col·laboració amb altres entitats i ciutadans de la població, per preparar, enriquir i complementar la Festa.
Per primer any, s’incorpora a l’acte d’inauguració la figura del Pregoner/a de la Festa, relacionada amb el món de les festes i espectacles, de l’artesania, o del món de la cultura. L’any 2011 serà JOAN PERA, actor ben conegut, sobretot per l’obra escrita, dirigida i interpretada també per n’ell, “La glòria del Mercat”, en homenatge justament a les dones i als ambients dels mercats.
També comença l’activitat La Festa Convidada, per establir lligams amb altres festes de cultura popular i tradicional i de recreació històrica de Catalunya i en especial de les Terres de l’Ebre.
Pel volum d’activitats cada cop creixent, s’inicien les activitats de la Festa en divendres la tarda. Durant el divendres al matí ja anirant arribant tots els artesans i muntant-ne les parades del Mercat, que s’obrirà a les 16.30 h. Així mateix, a les 8 del vespre ja començaran les ACTIVITATS DE LA FESTA: la xerrada sobre els cinemes al Museu, activitats musicals, la 1a sessió de cinema mut, i la consolidació de la gimcana enigmàtica de Les Marfantes sempre en divendres nit.
L’espectacle estrenat l’any 2011 és el Cabaret del Grau, l’”Ampolino”, teatre musical a l’auditori de La Fila, produït per Dh Company i amb guió i direcció de Joan Manuel Guijarro, Amb l’”Ampolino” s’introdueix una nova activitat que ja no es deixaria de fer cap any, inspirat en els espectacles musicals i de teatre que es feien a Amposta a primers de segle XX
- Festa del mercat a la plaça2012
L’acte inaugural, en dissabte al matí, continua esdevenint un dels actes més emblemàtics i estimats per la població. L’arribada de la banda de música de La Fila amb les dos corals, el pregó de la Festa i el toc d’inici de la Festa, amb el grup de dolçainers i tabaleters Sanfaina, seguit de la interpretació de l’himne !Oh! Amposta” de Joan Suñé per part de la Coral Aquae de La Fila i el Cor de la Lira, juntament amb músics de la Fila, que tanca l’acte amb una gran emoció sentida per tot el públic que omple de gom a gom la plaça de l’Ajuntament.
Per a la quarta edició de la Festa, la de l’any 2012, els preparatius s’endaguen en més temps. La Festa del Mercat es va fent cada cop més gran, en nombre d’entitats participants i activitats programades. La tardor del 2011, ja comencen a projectar-se activitats noves, i que fins ara no s’havien fet. Les novetats de la Festa del 2012 es van centrar en:
- La producció pròpia de pel·lícules de CINEMA MUT, que amb les productores ampostines DD Films i Filmsnòmades, es prepara el guió d’un curtmetratge que portaria per títol "L'herència de l'avi Gisbert".
- Per primer any, i amb molta il·lusió juntament amb l’Àrea de Comerç, s’endega el CONCURS D’APARADORS.
- Els JOCS TRADICIONALS, que es concentren el diumenge al matí al recinte del Castell d’Amposta, amenitzats per la banda jove de La Lira Ampostina.
- Les teatralitzacions del dissabte la nit, amb les escenes “Parladuries de Mercat”
- I per tercer any consecutiu, la recreació del BALL DE FESTA MAJOR
Els orígens de la festa: el naixement de la Festa i la implicació ciutadana
Els orígens (2009-2012)
Categories del blog
Últimes publicacions
ENLLAÇOS A LES XARXES SOCIALS